losse edelstenen om mooie sieraden van te maken

Edelstenen

Als je de sieraden bekijkt die ik gemaakt heb, kun je wel 1 ding vaststellen; Ik hou van edelstenen!

In veel sieraden heb ik er één of meerdere verwerkt. Is een edelsteen dan onmisbaar in een sieraad? Nee dat vind ik niet, ook zonder edelsteen kun je de prachtigste sieraden maken. Goud en ook zilver zijn metalen die heel mooi te bewerken en te smeden zijn tot mooie vormen. En dat doe ik natuurlijk ook. Toch hou ik erg veel van edelstenen doordat ze een mooi stukje van de natuur laten zien. De enorme variatie aan kleuren en glans vindt ik fascinerend!

Edelsteenslijper Bert Verrips

Edelstenen kunnen ruw uit de grond al super mooi zijn. Maar er zijn ook veel edelstenen die pas in geslepen vorm hun kleurenpracht optimaal kunnen laten zien. Edelstenen slijpen is echt weer een ander beroep als goudsmid. Een goede slijper kan uit een ruw stuk materiaal een zo mooi en optimaal mogelijke edelsteen slijpen, zodat de steen goed tot zijn recht komt. Zelf slijp ik ook wel eens een steen of polijst stenen die door het dragen mat geworden zijn en dat vind ik erg leuk om te doen. Toch laat ik het meeste over aan een slijper, die is er echt voor opgeleid. Ik wil natuurlijk een zo mooi mogelijk resultaat!

Het mooier maken van edelstenen is echt iets wat al eeuwen gedaan wordt. Ook het namaken van stenen wordt al honderden jaren gedaan. Kleuren worden verbeterd, parels worden nagemaakt, edelstenen met veel barsten worden opgevuld. Dat hoeft niet erg te zijn als je dat weet en daardoor toch voor minder geld kan genieten van een mooie steen. Maar er wordt natuurlijk ook veel verbeterd om daarna meer geld voor een steen te kunnen vragen, terwijl de kwaliteit niet is wat je wordt voorgehouden. Dat is natuurlijk slecht. De technieken die hiervoor gebruikt worden ontwikkelen ook flink. Daardoor wordt het steeds lastiger om te zien of de edelstenen bewerkt zijn of niet. Ook voor kenners.

Als je wilt weten of de edelsteen die je hebt echt is wat het lijkt, kun je de steen bij het Nederlands Edelsteenkundig Laboratorium laten determineren. Je krijgt dan een rapport met alle ins en outs van je steen.

In mijn sieraden probeer ik zo veel mogelijk edelstenen te gebruiken die hun natuurlijke kleur laten zien. Als dit niet zo is vertel ik het het zo veel mogelijk bij. Toch is het zelfs voor mij soms lastig te bepalen of iets verbeterd is of niet. Ik moet vertrouwen op dat wat de leverancier mij verteld. Daarom kies ik mijn edelsteenleveranciers zorgvuldig.

Voor sieraden op maat heb ik een heel aantal losse edelstenen op voorraad. Zo kun je samen met mij een steen kiezen die mooi bij je past. De meeste sieraden die je in de webshop vind kun je ook met een andere kleur of maat edelsteen laten maken. Toch zit er ook een beperking aan. De stenen zijn namelijk allemaal uniek! Soms is het erg lastig om 2 dezelfde stenen te vinden in dezelfde kleur voor bijvoorbeeld een set oorbellen. Toch ga ik die uitdaging graag aan!

Welke kleur edelsteen zou jij graag in een sieraad zien?